Sisämoottori vs perämoottori: mikä moottori sopii sinulle paremmin?

Sisämoottori vs perämoottori: mikä moottori sopii sinulle paremmin? - Sähköperämoottori.fi

Sisämoottori vs perämoottori: mikä moottori sopii sinulle paremmin?

Suunnitteletko veneen ostoa? Sinun on ensimmäiseksi valittava sisä- vai perämoottorin välillä, kumpi sopii tarpeisiisi paremmin?

Tässä kirjoituksessa kerromme, mitä sinun tulee tietää sisä- ja perämoottoreista, perusasioista ammattilaisvinkkeihin, jotka auttavat sinua tekemään parhaan päätöksen.

Sisämoottorit vs. perämoottorit: perusasiat, jotka sinun on tiedettävä

Sisämoottori (inboard engine)
Kuten nimestä voi päätellä, sisämoottori on propulsiojärjestelmä, joka on asennettu veneen rungon sisään, yleensä moottori on kytkettynä vetoakseliin. Sisämoottorilla venettä ei voi ohjata suoraan, ohjaamiseen tarvitaan erillinen peräsin.

Sisämoottorit ovat yleisempiä suuremmissa aluksissa (kuten huviveneissä), joissa suuria moottoreita ei voi sijoittaa rungon takaosaan.

Perämoottori (outboard engine)
Sisämoottoriin verrattuna perämoottori on asennettu veneen rungon ulkopuolelle, yleensä veneen perään. Perämoottori antaa veneelle työntövoiman, ja sen työntövoiman suuntaa voi ohjata ohjausaisalla. Joten itse perämoottori toimii peräsimenä (joissakin edistyneissä malleissa voit liittää sen erilliseen peräsimeen veneen ohjaamiseksi).

Perämoottorit ovat yleisempiä kalastus-, vapaa-ajan- ja kevyissä kaupallisissa rannikkoveneissä niiden yksinkertaisuuden ja helppokäyttöisyyden vuoksi.

Huom! Olet myös saattanut kuulla sisä-/perämoottorista (I/O-moottori), ja tämä on itse asiassa näiden kahden välinen hybridi. Moottori on sijoitettu sisäpuolelle ja käyttöjärjestelmä on pääosin ulkopuolella rungon takapohjasta poistuen.

Tässä on kaavio, joka havainnollistaa sisä- ja perämoottorin eri asetteluja.

LähdeBoatsmart

Yleinen luulo on, että sisämoottorit ovat hiljaisempia kuin perämoottorit. Itse asiassa tämä ei ole totta enää nykyään, kiitos sähköisien perämoottoreiden. Ne ovat käytännöllisesti katsoen äänettömiä käytön aikana, eivätkä saastuta ympäristöä.

Sisämoottori vs perämoottori: Eroavaisuudet

#1. Ulkoasu
Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, sisämoottori on piilossa, kun taas perämoottori on 100% näkyvissä. Tämä on iso plussa sisämoottorille. Jos pidät tyylikkäästä estetiikasta, sisämoottorit olisivat parempi vaihtoehto. 

Lisäksi, jos käytät sisämoottoria, saat paljon enemmän tilaa veneen taakse ilman, että perämoottori vie tilaa ja on vesiaktiviteettien tiellä.

Tästä huolimatta perämoottorin sijoittelu helpottaa myös moottorin vaihtamista. Joten jos aiot päivittää uuteen tai tehokkaampaan moottoriin lähiaikoina, perämoottori voi olla vaivattomampi ratkaisu.

#2. Helppokäyttöisyys
Sisämoottoreihin verrattuna perämoottoreita on helpompi käyttää ja ohjata. Niitä on helpompi käsitellä. Tämä on iso plussa aloittelijoille, jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta veneilystä.

Tämä etu koskee erityisesti sähköisiä perämoottoreita.

Ohjain tarjoaa intuitiivisimman ja helpoimman veneen hallinnan nopealla reagoinnilla. Paina vain ohjausaisan painiketta ja olet valmis lähtemään. Käännä kaasua myötä- tai vastapäivään liikkuaksesi eteen- tai taaksepäin. Voit myös liittää perämoottorisi kaukosäätimeen ja ohjauspyörään käyttääksesi sitä.

Pieni lisä perämoottorissa verrattuna sisämoottoriin, on se, että perämoottori voi painaa vähemmän, mikä helpottaa perävaunun hinaamista.

#3. Huolto
Huolto on tärkeää, kun jotain tapahtuu perä- tai sisämoottorillesi. Perämoottorit on helpompi huoltaa ja huoltaa, koska ne ovat veneen ulkopuolella.

Sähköinen perämoottori voi tehdä siitä entistä helpompaa huoltovapaalla suoravetomoottorilla. Huollon helppous voi säästää paljon rahaa pitkällä aikavälillä, mikä tekee perämoottorista edullisemman vaihtoehdon.

#4. Tehoalue
Sisämoottori tarjoaa yleensä laajemmat tehoalueet, ja perämoottorit ovat suositumpia pienempien veneiden keskuudessa, vaikkakin suuria perämoottoreita on saatavilla.

Sisämoottori on parempi suuremmille veneille, erityisesti pitkän matkan aluksille.

#5. Hinta
Perämoottorit ovat halvempia kuin sisämoottorit mutta sisämoottorit voivat olla energiatehokkaampia, koska ne on mallinnettu auton moottoreiden mukaan ja ne voidaan räätälöidä veneesi suunnitteluun.

Älä myöskään unohda ylläpitoon liittyviä kustannuksia, joilla voi olla valtava ero pitkäaikaisessa käytössä.

Yllä oleva sisä- ja perämoottorin vertailu ei välttämättä tarkoita, että toinen on parempi kuin toinen.

Kuinka valita sisä- ja perämoottorien välillä?
Sekä sisä- että perämoottoreilla on hyvät ja huonot puolensa, kuten edellä on mainittu. Se, sopiiko sisä- vai perämoottori sinulle paremmin, on pohjimmiltaan henkilökohtainen päätös. Tässä on joitain näkökohtia, joiden avulla voit tehdä päätöksen helpommin.

#1. Vesistö
Päätös sisä- ja perämoottorista voi suurelta osin riippua ensisijaisesta käyttötarkoituksestasi. Jos esimerkiksi vietät suurimman osan ajasta matalassa vedessä, perämoottori olisi parempi vaihtoehto, koska se toimii sujuvasti matalassa vedessä. Tämän lisäksi voit kallistaa moottoria vedon minimoimiseksi.

Sisämoottori veneessä potkuri, akseli ja peräsin on kiinnitetty sisämoottoriin, ja ne ovat lähellä rungon syvintä osaa, mikä tekee matalassa vedessä kalastamisen hankalammaksi.

#2. Käyttötarkoitus
Jos harrastat vesiurheilua, sisämoottori olisi parempi vaihtoehto. Itse asiassa sisämoottorit ovat edelleen suositumpia vesihiihto- ja wakeboard-veneilysegmentissä.

Tämä johtuu siitä, että voit saada paljon enemmän tilaa veneen takaosaan sisämoottorilla. Lisäksi sisämoottori on suunnittelultaan turvallisempi, koska vedessä oleva ihminen ei olisi niin lähellä potkuria tai perämoottorin terävää reunaa.

Jos pidät perämoottorista vesiurheilussa, hanki sellainen, jossa on edistyneitä turvaominaisuuksia, kuten turvaranneke, joka sammuttaa moottorin välittömästi, jos ihmiset putoavat yli laidan.

#3. Toiminnallisuus
Jos etsit yksinkertaista ratkaisua, perämoottorit voivat olla sinulle selkeämpi ratkaisu.

Jos etsit siirrettävyyttä tai harkitset perävaunun käyttöä veneesi hinaamiseen, perämoottori voi painaa vähemmän, mikä helpottaa kuljetusta. Saatat myös löytää markkinoilta kannettavia perämoottoreita, jotka voidaan helposti irrottaa veneestäsi ja pakata autosi tavaratilaan.

Tämän lisäksi perämoottorit voidaan kallistaa kokonaan pois vedestä.

Parhaat sisä- ja perämoottorit
Onko sinulla yleinen käsitys perämoottorin ja sisämoottorin eduista ja haitoista? Tässä sinulle muutama vaihtoehto sekä sisä- että perämoottoriratkaisulle, jotta voit vertailla tuotteita ja tutkia niiden eroja ja löytää itsellesi sopivimman.

#1. Spirit-sarjan perämoottori
Spirit-malli on kannettava 1 kw:n perämoottori, joka on valmistettu soutuveneisiin, kalastusveneisiin, purjeveneisiin ja jolliin. Siinä on 1276 Wh:n suuri integroitu litiumakku, joka mahdollistaa pitkän toimintasäteen. Se on ketterä, hiljainen ja kevyt.

Spirit Evo -malliin saatavilla oleva turvaranneke pitää sinut turvassa MOB-tilanteessa (henkilö yli laidan) ja digitaalinen näyttö pitää sinut ajan tasalla akun tilasta, mukaan lukien teho, jäljellä oleva käyttöaika, akun varaustaso jne.

Jos etsit suurempia perämoottoriratkaisuja, voit tutustua ePropulsion Navy -sarjaan.

#2. I-sarjan sisämoottori
I-sarjassa on kolme mallia (10 kW, 20 kW, 40 kW). Ne ovat erittäin tehokkaita, puhtaita, hiljaisia ja kompakteja. Ympäristöystävällinen sähköinen sisämoottorisarja, joka on täynnä innovatiivista tekniikkaa ja älykkäitä ominaisuuksia.

I-sarjan sähköiset sisämoottorit

Erittäin integroidun ja modulaarisen ePropulsion Smart System Architecture (eSSA) ja IoT-yhteyspalvelun tukemana I-sarjan moottorit tarjoavat käyttäjille helppokäyttöisen, älykkään, turvallisen ja luotettavan kokemuksen, joka poikkeaa muista.