Sähköperämoottorin rikipituuden valinta -näin valitset oikean rikipituuden veneeseesi

Sähköperämoottorin rikipituuden valinta -näin valitset oikean rikipituuden veneeseesi - Sähköperämoottori.fi

Tässä vinkit sähköperämoottorin oikean rikipituuden valintaan juuri sinun veneeseesi. 

Mikäli rikipituus on liian pitkä, pohjakosketukset, kiviin osumisista puhumattakaan, voivat muodostua ongelmaksi. Liian pitkä riki suhteessa veneeseen voi myös vaikuttaa kokonaispaketin suorituskykyyn.  

Liian lyhyt rikipituus taas voi herkemmin aiheuttaa kavitoimista.  

ePropulsion sähköperämoottoreiden akselin pituus mitataan eri tavalla kuin perinteisten polttoainekäyttöisten perämoottoreiden. Sähköperämoottoreissa akselin pituus mitataan kiinnityskannattimen yläosasta potkurin keskelle. Perinteisissä perämoottoreissa se mitataan kiinnityskannattimen yläosasta kavitaatiolevyyn. Alla oleva kuva selventää mittaustapojen eroa:

ePropulsion Spirit 1.0 Plus sähköperämoottorin rikipituudet verrattuna perinteisiin perämoottoreihin
Kuten näette, Spirit 1.0 Plus  XS rikipituus on lähellä Mercuryn S-rikipituutta. S taas on lähellä Mercuryn L-rikipituutta. Spiritin L taas on jo huomattavasti pidempi kuin Mercuryn L. Alla vielä toinen kuva jossa eri mallit ovat esillä:
Sopivan rikipituuden löytämiseksi kannattaa mitata etäisyys veneen peräpeilin alimmasta kohdasta potkurin yläosaan ja lisätä lukemaan vielä vähintään 10cm jotta varmistetaan hyvä veden virtaus veneen alla.
Saadaksesi selville veneeseesi sopivan rikipituuden, tee nämä kolme vaihetta:
1. Mittaa peräpeilin korkeus, joka on pituus veneen peräpeilin yläosasta (Top of boat transom) veneen pohjaan (bottom of boat), kuten alla olevassa kuvassa:
2. Lisää peräpeilin korkeuden lukemaan 14cm (puolet potkurin halkaisijasta Spirit 1.0 Plus ja Spirit 1.0 Evo malleissa), laskelman lopputulos on rikipituuden minimisuositus.
3. Lisää vielä 10cm edelliseen laskelmaan, saat suosittelemamme rikipituuden.
Tässä vielä taulukkona Spirit ja Navy malliston eri rikipituudet.
Spirit:
Rikipituus
XS 52.5 cm
S 62.5 cm
L 75 cm

 

Navy:
Rikipituus
S 63.4 cm
L 75.9 cm
Useimmissa kumiveneissä, jollissa ja alumiiniveneissä, joiden pituus on alle 4,5 metriä, erittäin lyhyt (XS) tai lyhyt (S) rikipituus toimii riippuen siitä, onko peräpeilin korkeus yli 40 cm vai ei.
Veneille, joiden peräpeilin korkeus on yli 50 cm, lyhyt (S) tai pitkä (L) rikipituinen versio on sopivampi.